Chleb tostowy z mąki uniwersalnej

4.99 (158 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Dzieci uwielbiają miękkie, puszyste chlebki. Chleb tostowy, właśnie taki jest.
Ostatnio robię go regularnie, bo moje.... dwudziestoletnie dziecko, bardzo lubi :)
Chleb jest prosty w wykonaniu, dlatego zachęcam Was do wypróbowania.
Myślę, że dzieci będą zadowolone, i te młodsze,
i te starsze :)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g. mąki pszennej (użyłam mąki uniwersalnej typ 480)
    300 g. ciepłej wody
    20 g. drożdży
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka soli
    6 łyżek oleju
Wystaw ocenę:

4.99 (158 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb tostowy

Chleb tostowy z mąki uniwersalnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb tostowy 1. Wodę wlać do miski, dodać miód i drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
    Wsypać mąkę i sól. Wymieszać. Na koniec wlać olej.
    Wyrobić mikserem z hakami. Wierzch ciasta, posypać delikatnie mąką.
    Miskę z ciastem, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę, podsypaną mąką i odgazować.
  • Chleb tostowy 2. Przełożyć do keksówki, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
    Zostawić na około pół godziny, do wyrośnięcia.
  • Chleb tostowy 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chleb tostowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować