Taka zapiekanka to świetny pomysł na kolację lub szybki obiad. Warstwy chleba, szynki i sera zalane pysznym sosem i wykończone pysznymi dodatkami. Dla miłośników szybkich dań z piekarnika to na pewno gratka.
40 min
Składniki:
1 opakowanie chleba tostowego
300 g szynki
300 g żółtego sera (starego lub plastry)
125 g mozarelli
2 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany
sól
bazylia
oliwki czarne i zielone
pomidor
szczypiorek
cebula
3 ząbki czosnku
łyża oleju
"lazania" z chleba tostowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 250*C. Na oleju usmażyć posiekane cebulę i czosnek. Jajka wymieszać ze śmietaną i cebulką z czosnkiem. Doprawić solą i bazylią
2.Foremkę do pieczenia o wymiarach 23*28 cm wyłożyć papierem do pieczenia a następnie rozłożyć warstwę chleba. Zalać chleb 1/3 sosu śmietanowego.
3.Rozłożyć szynkę i żółty ser. Przykryć kolejną warstwą chleba i wykładać wszystko aż powstaną 3 warstwy.
4. Na wierzch ostatniej położyć oliwki, plasterki pomidora i plastry mozarelli. Posypać bazylią. Piec kilka minut, aż ser się zarumieni. Posypać szczypiorkiem. Podawać na ciepło np. z sałatką z pomidorów, ketchupem lub sosem czosnkowym.
Komentarze