"lazania" z chleba tostowego

4.95 (150 ocen)

  • 40 min

Taka zapiekanka to świetny pomysł na kolację lub szybki obiad. Warstwy chleba, szynki i sera zalane pysznym sosem i wykończone pysznymi dodatkami. Dla miłośników szybkich dań z piekarnika to na pewno gratka.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 opakowanie chleba tostowego
    300 g szynki
    300 g żółtego sera (starego lub plastry)
    125 g mozarelli
    2 jajka
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    sól
    bazylia
    oliwki czarne i zielone
    pomidor
    szczypiorek
    cebula
    3 ząbki czosnku
    łyża oleju
Wystaw ocenę:

4.95 (150 ocen)

"lazania" z chleba tostowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • lazania krok 1 1. Piekarnik nagrzać do 250*C. Na oleju usmażyć posiekane cebulę i czosnek. Jajka wymieszać ze śmietaną i cebulką z czosnkiem. Doprawić solą i bazylią
  • lazania krok 2 2. Foremkę do pieczenia o wymiarach 23*28 cm wyłożyć papierem do pieczenia a następnie rozłożyć warstwę chleba. Zalać chleb 1/3 sosu śmietanowego.
  • lazania krok 3 3. Rozłożyć szynkę i żółty ser. Przykryć kolejną warstwą chleba i wykładać wszystko aż powstaną 3 warstwy.
  • lazania krok 4 4. Na wierzch ostatniej położyć oliwki, plasterki pomidora i plastry mozarelli. Posypać bazylią. Piec kilka minut, aż ser się zarumieni. Posypać szczypiorkiem. Podawać na ciepło np. z sałatką z pomidorów, ketchupem lub sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chleb tostowy Oliwki Lasagne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować