Chleb z ziarnami czarnuszki i chia

4.5 (147 ocen)

Chleb, który upiekłam do wielkanocnego koszyka. Wzbogaciłam go ziarnami oraz nasionami chia. Jeden z moich ulubionych- po chlebie pieczonym przez moją Mamę ;)

Składniki:

  • Na dwie malutkie keksówki

    40g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soli
    5 łyżek oleju rzepakowego
    500g mąki pszennej
    100g mąki żytniej
    500ml wody
    50g pestek słonecznika
    50g pestek dyni
    10g czarnuszki
    10g nasion chia

    Dodatkowo mak do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z ziarnami czarnuszki i chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, sól oraz nasiona i miksując na wolnych obrotach dolewamy przegotowaną ciepłą wodę oraz olej. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce do wyrośnięcia, po czym ponownie wyrabiamy przez ok 7 minut.
  • 2. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem (olejem) formy, wygładzamy namoczoną w ciepłej wodzie dłonią i posypujemy makiem. Pozostawiamy pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia na ok 1 godzinę po czym pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku ok 20 minut, następnie zmniejszamy temp. do 180st C i pieczemy kolejne 45minut.

Porady

Dobrze upieczony chleb wydaje pusty dźwięk przy stukaniu w jego spód.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka pszenna Mąka żytnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować