REKLAMA

Chleb Tostowy - Najlepszy Przepis !

wyświetlono: 2952 | dodany do książki kucharskiej: 9 | polecenia: 0

Piekę ten chlebek już od dobrych kilku miesięcy, a ciągle nie pamiętałam aby wstawić przepis, a wart jest on uwagi gdyż to jeden z lepszych przepisów na chleb tostowy. Chlebek jest mięciutki, wilgotny, sprężysty nawet po odmrożeniu (zawsze po upieczeniu i wystudzeniu, zamrażam część chleba)
Polecam Wam z całego serducha ten przepis :)

opublikowany: 21.02.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki 2 bochenki


    Zaczyn:

    200 ml ciepłej, ale nie gorącej wody
    50 ml ciepłego mleka
    1 płaska łyżeczka cukru
    30 g świeżych drożdży
    Ciasto:
    1 kg mąki pszennej tortowej typ 450
    250 ml ciepłej wody
    2 łyżeczki soli z malutkim czubkiem
    2 czubate łyżki jogurtu naturalnego, gęstego (może być grecki)
    około 6-8 łyżek oleju rzepakowego lub pół na pół z oliwą
    1/2 płaskiej łyżeczki cukru
Ocena:

(średnia 4.49 z 154 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z letniej wody, odrobiny mleka, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
    2. Do misy wsypujemy mąkę, sól, cukier, wlewamy resztę ciepłej wody i dodajemy jogurt.
    3. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do misy. Zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zrobił to robot :) Podczas wyrabiania dodajemy olej/oliwę i wyrabiamy dotąd, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy. Ciasto po wyrobieniu jest lekko lepiące.

    Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h.

    4. Kiedy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je na omączony blat i krótko zagniatamy odgazowując je. Następnie dzielimy na dwie części i wykładamy do wysmarowanych i obsypanych mąką blaszek kek sówek (
    5. Następnie odstawiamy chleb w foremkach, przykrytych folią do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
    W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stopni.

    Kiedy chlebki wyrosną pod folię, smarujemy je wodą i wstawiamy je do piekarnika.
    Chleb pieczemy w 190 stopniach grzanie góra-dół bez termoobiegu przez 40 minut, następnie na ostatnie 15 minut włączamy grzanie tylko dolne (jeśli nie mamy takiej możliwości to na te ostatnie 10-15 minut zmniejszamy temp. pieczenia o 10 stopni.). Chleb razem ma się piec około 55 minut.

    Upieczony chlebek, ostukany od spodu, wyda głuchy dźwięk.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: a_sad07 IMG_20190610_172103

Chleb tostowy

Miękki i sprężysty, idealny do tostów na słodko i słono. Ma prosty i czysty skład.

kategoria: Pieczywo chleb chleb tostowy tosty opublikowany: 14.01.2019 | wyświetlono: 590 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: syljastrzebska Zdjecie1

Ciasto zebra - najlepszy przepis!

Efektowne ciasto zebra - puszyste, wilgotne :) Przepyszne w smaku - z tego przepisu zawsze wyjdzie! :)

kategoria: Ciasta zebra opublikowany: 05.01.2019 | wyświetlono: 19409 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: akrobatka22 akrobatka22

Chleb tostowy

Domowej roboty chlebek na tosty! Mięciutki, puszysty i bez tych wszystkich „E".

kategoria: Pieczywo chleb pieczeń tosty opublikowany: 15.08.2016 | wyświetlono: 564 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: Alex M Alex M

Domowy chleb tostowy

Rewelacyjny i zdrowy! domowy chleb tostowy!! pyszny z opiekacza, tostera czy grilla, polecam serdecznie :)

kategoria: Pieczywo chleb tosty opublikowany: 31.01.2015 | wyświetlono: 2305 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE