Chleb orkiszowy ze słonecznikiem na zakwasie orkiszowym

0 (0 ocen)

  • 7 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smaczny chlebek na zakwasie orkiszowym z dodatkiem słonecznika. Polecam.

  • 7 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl mąki orkiszowej jasnej
    1 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    200 g aktywnego zakwas orkiszowego
    1 szkl kefiru
    2 łyżki oleju
    1,5 łyżeczki soli himalajskiej
    4 łyżki słonecznika do ciasta
    garść słonecznika do posypania chleba
    keksówka 27 x 7 x 8
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb na zakwasie

Chleb orkiszowy ze słonecznikiem na zakwasie orkiszowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na chleb wkładamy do miski i i zagniatamy. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto zagniatamy i wkładamy do blaszki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny. Chleb smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kefir Mąka orkiszowa Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować