Chleb razowy ze słonecznikiem

4.5 (175 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Czy jest wspanialszy aromat o poranku niż zapach świeżego chleba? Przepis na klasyczny razowiec ze słonecznikiem. Wilgotny, sprężysty miąższ zamknięty w niesamowicie chrupiącej skórce. Składniki wystarczy wymieszać, od razu przełożyć do foremki, zostawić do wyrośnięcia i upiec. Chleb utrzymuje świeżość przez kilka dni (5-6).

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
    150 g mąki żytniej razowej
    280 g mąki pszennej chlebowej
    350 ml wody
    100 g ziaren słonecznika (podprażony na suchej patelni)
    1 łyżeczka soli

    Dodatkowo:
    słonecznik do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Chleb razowy ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę o wymiarach 28x 8 cm wysmarować masłem (lub margaryną do pieczenia) i oprószyć bułką tartą (lub mąką/ kaszą manną) albo wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 2. Zakwas i wodę dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę z solą i dokładnie mieszać. Na końcu wmieszać słonecznik. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać i posypać dodatkowym słonecznikiem. Przykryć folią spożywczą i zostawić, aż ciasto wyrośnie na wysokość foremki (w ciepłym miejscu 3-4 godziny, w temperaturze pokojowej ok 6 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, jednak nie powinno przerosnąć- urosnąć zbyt mocno, ponieważ zapadnie się w trakcie pieczenia).
  • 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 ºC przez 55 minut, następnie wyjąć z foremki i piec jeszcze 10 minut w 180 ºC.
    Chleb wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do wystygnięcia.
    Smacznego !

Porady

Świetny do śniadania !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować