Chleb orkiszowy na zakwasie

  • wyświetlono: 1428 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Kolejny mój przepis na zdrowe, smaczne domowe pieczywo, polecam.

  • 65min

Składniki

1 kg mąki orkiszowej
1/2 kg mąki pszennej
100 g siemienia lnianego
100 g ziaren słonecznika
50 g świeżych drożdży ( nie muszą być)
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżeczki soli
ok. 4 szklanki letniej wody

Zakwas

Zaczyn do chleba:
4 łyżki czubate zakwasu na chleb
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka letniej wody

Posypka na chleb:
ziarna: sezamu, siemienia lnianego, kminku, słonecznika

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb orkiszowy na zakwasie

  • zakwas na chleb1. Zakwas na chleb robimy wcześniej. A tutaj przepis: Do szklanego dużego słoja wsypujemy 100 g mąki żytniej, wlewamy 100 ml letniej wody. Mieszamy, przykrywamy słój lnianą ściereczką, obwiązujemy gumką, zostawiamy w temp. 30 stopni C. Codziennie dosypujemy do słoja po 50 g mąki żytniej i wlewamy 50 ml letniej wody. Czynimy tak do momentu wyrośnięcia zakwasu i ukazania się bąbelków powietrza.
  • zaczyn na chleb2. Zaczyn na chleb:
    Wszystkie składniki razem mieszamy, odstawiamy na 12 godz.
  • składniki sypkie na chleb3. Ciasto na chleb:
    Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy wszystkie składniki sypkie: ziarna, nasiona, drożdże rozkruszone, sól.
  • składniki na chleb z zaczynem4. Wlewamy zaczyn, wodę. Wyrabiamy szybko.
  • ciasto na chleb i oliwa z oliwek5. Wlewamy oliwę.
  • ciasto na chleb6. Wyrabiamy szybko ciasto.
    Odkładamy do słoiczka 4 czubate łyżki ciasta. Zakręcamy. Odstawiamy do lodówki. To jest nasz zakwas do następnego pieczenia.
  • ciasto na chleb w foremkach7. Przygotowujemy dwie podłużne foremki o wymiarach 42x13,5 cm. Wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto chlebowe.
  • ciasto na chleb z posypką- przed pieczeniem8. Zwilżamy wierzch ciasta wodą, przesypujemy na przemian ziarnami: kminku, słonecznika, sezamu, siemienia lnianego. Lekko wciskamy.
  • upieczone chlebki9. Ciasto na chleb wkładamy do zimnego pieca. Nastawiamy do temp. 170 stop. C i pieczemy ok. 40 min.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
    Wyjmujemy z pieca,zdejmujemy pergamin. Przewracamy chlebki na bok, aby odparowały.
  • upieczony chleb orkiszowy w przekroju10. Kroimy chlebek na kromeczki. Smarujemy masłem i smakujemy, pycha ;)
  • chleb orkiszowy na zakwasie11. Smacznego :)

Porady

Ciasto nie wymaga wyrastania przed pieczeniem.
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy.
Jeśli wierzch chlebków zbyt szybko się rumieni, przełączamy piekarnik tylko na pieczenie od dołu, a wierzchy chlebów przykrywamy pergaminem.
Chleb jest smaczny, chrupiący, długo świeży. Zdrowy i pożywny.
Do chleba na zakwasie nie musimy używać drożdży. Wystarczy sam "dojrzały zakwas na chleb.
Ja dodałam drożdże, aby przyspieszyć proces wyrastania ciasta chlebowego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mąka pszennadla dziecikminekoliwa z oliwekziarna słonecznikazdrowie na talerzumąka orkiszowapiknikDANIA DLA URODYłatwyDOMOWE PIECZYWOdla urodytani przepispulchny wypiekstaropolska kuchniaprzyjęcie na powietrzudrożdże świeżestół świątecznymożna zamrażaćmój popisowy wypiekulubione pieczywo rodzinydomowe i zdrowe pieczywo długo świeżeziarna siemienia lnianego i sezamupieczywo na kolację i śniadaniechleb orkiszowy na zakwasiemój przepis i pomysłchleb dla odchudzających się

Komentarze

Podobne przepisy

Chlebek na zakwasie żytnim

Dodane przez: Skotka

Chleb na zakwasie żytnim

Był taki okres w moim życiu, że...

image-0ycklau

Dodane przez: viola_dn

Chleb razowy na zakwasie

Smaczny i zdrowy swojski chleb...

Chleb żytni

Dodane przez: mariwanna

Chleb żytni na zakwasie

Naturalny, na zakwasie, lepki,...

Chleb żytni na zakwasie

Dodane przez: bogusia82

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni razowy jest smaczny...

Chleb żytni na zakwasie.

Dodane przez: Waldek

Chleb żytni na zakwasie

Zrobiłem zakwas więc trzeba było...

Awaryjny chleb na zakwasie

Dodane przez: anemon

Awaryjny chleb na zakwasie

W awaryjnych sytuacjach kiedy nagle...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE