Szarlotka na zimno z masą chałwową

5 (6 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczna propozycja na imprezę i święta

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 litr musu jabłkowego
    4 jabłka
    Pół kilo chałwy kakaowo waniliowej
    3 budynie waniliowe bez cukru
    4 galaretki brzoskwiniowe
    2 szklanki mleka
    Pół szklanki cukru
    3 duże opakowania solonych krakersów
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Szarlotka na zimno z masą chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę ,zasypać cukrem i odstawić na godzinę aż puszczą sok. Chałwę kruszymy, zalewamy 1 ,5 szklanką mleka, gotujemy ciągle mieszając żeby się nie przypalilo, do momentu aż chałwa się rozpadnie .
    Mus podgrzewamy, dodajemy odsączone z soku pokrojone jabłka i suche galaretki. Mieszamy i podgrzewamy aż galaretki się rozpuszczą ale nie gotujemy.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy warstwę krakersów, na nie wykładamy tężejącą masę z jabłek, przykrywamy warstwą krakersów. Budynie rozrabiamy w pół szklanki mleka, dodajemy do rozpuszczonej chałwy, mieszamy aż zgęstnieje. Masę jeszcze ciepłą wykładamy na krakersy. Wierzch posypuję pokruszonymi krakersami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin

Porady

Jeśli chałwa nie rozpuści się całkiem, możemy ją zblendowac żeby nie było grudek. Odciśnięty sok z jabłek możemy wymieszać z przygotowaną wodą, będzie idealny do obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować