Tort z masą chałwową

  • wyświetlono: 1598 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Na przestrzeni 3 dni miałam dwa zamówienia na torty i to jest pierwszy z nich. Goście na przyjęciu bardzo zachwalali nawet Ci o bardzo wybrednych gustach, więc chyba było smaczne. Mnie bardzo smakował i chyba częściej będę robiła taki krem do ciasta.

20191005_083333

Składniki

Biszkopt:

4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Masa:

2 żółtka
250 ml mleka
½ szklanki cukru
20 g mąki ziemniaczanej
200 g chałwy waniliowej
250 g margaryny tortowej

Nasączenie:

1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
½ szklanki wrzątku

Dekoracja:

100 g gorzkiej czekolady
400 g kremówki
1 śmietan-fin
2 łyżeczki cukru pudru
26 podłużnych biszkoptów

Tortownica 22 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Tort z masą chałwową

  • 1. Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek oraz kakao. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 3 krążki.
  • image-0431oh22. Masa:
    Z przewidzianej ilości mleka odlać połowę, przelać do rondelka i dodać cukier, zagotować. W reszcie mleka dobrze rozmieszać mąkę oraz żółtka. Mieszankę przelać do gotującego mleka i cały czas mieszając gotować aż do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Przykryć folią aby nie utworzył się kożuch.
  • image-0q5guiq3. Do miski przełożyć miękką margarynę i utrzeć ją na delikatny krem
  • image-08yonej4. Następnie po łyżce dodawać budyń cały czas miksując.
  • image-20qtmbe5. Na koniec partiami dodawać chałwę caly czas mieszając
  • 6. Wykonanie:
    We wrzątku rozpuścić kawę, ostudzić. Na paterze położyć pierwszy krążek biszkoptu i nasączyć go kawą. Rozsmarować połowę kremu, nałożyć drugi krążek biszkoptu i znów go nasączyć. Nałożyć resztę kremu i położyć ostatni kawałek biszkoptu i także go nasączyć. Odłożyć do lodówki na całą noc.
  • 7. Dekoracja:
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozsmarować na szybce i zostawić do stwardnienia. Na chwilę przed ostatecznym stwardnieniem nożem zrobić grube wiórki czekoladowe.
  • 8. Kremówkę ubić na sztywno z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Śmietankę rozsmarować na wierzchu i bokach tortu, z wierzchu zrobić dekoracyjne rozetki. Na środku ułożyć wiórki czekolady. Wokół tortu ułożyć biszkopty i zawiązać wstążkę. Odłożyć na około godzinę do lodówki.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortchałwabiszkopturodzinybudyńdla dzieciprzyjęciedo kawyprezent kulinarnybiszkopty podłużne

Komentarze

Podobne przepisy

Wafle z chałwą / z masą chałwową

Dodane przez: kuchnia ani

Wafle z chałwą / z masą chałwową

Skromnie wyglądają, ale są pyszne....

tort z masą budyniową

Dodane przez: celkapatelka

Tort z masą budyniową

Lubimy torty.Ten był specjalnie...

tort cappuccino z masa chałwową

Dodane przez: koalka

Tort capuccino z kremem chałwowym

Wyśmienity tort, który pierwszy...

Tort chałwowy z musem truskawkowym

Dodane przez: daga19888

Tort chałwowy z musem truskawkowym

Dla osób lubiących chałwę, ten...

TORT CHAŁWOWY

Dodane przez: kasmat

TORT CHAŁWOWY Z BEZĄ

WILGOTNY, CZEKOLADOWO-ORZECHOWY...

Album domyślny

Dodane przez: ilka222

Tort z masą brzoskwiniową

Lubię z kilku przepisów zrobic...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE