Węgierskie ciasto Gerbeaud

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Węgierskie ciasto Gerbeaud to drożdżowy placek przełożony morelowym dżemem i orzechami włoskimi, polane czekoladową glazurą. Smakuje prawie tak dobrze jak w kawiarni Gerbeaud w samym sercu Budapesztu.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na ciasto:
    125 masła
    20 g drożdży świeżych
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    2 łyżki cukru
    500 g mąki
    2 jajka
    szczypta soli
    na nadzienie:
    250 g mielonych orzechów włoskich( u mnie siekane)
    200 g cukru pudru
    słoiczek dżemu morelowego
    200 g kuwertury( gorzka czekolada)u mnie mleczna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Węgierskie ciasto gerbeaud - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i ostudzić. Drożdże wymieszać z kwaśną śmietaną, dodać cukier i zostawić na 10- 15 minut, aż zaczyn ruszy. Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić ciasto. Podzielić na 4 części, nakryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, aż ciasto podrośnie.
  • 2. Prostokątną foremkę 35X 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy wymieszać z cukrem pudrem.
  • 3. Pierwszą część ciasta rozwałkować na wielkość foremki. Posmarować dżemem morelowym i posypać jedną trzecią orzechów. Podobnie postępować z kolejnymi częściami ciasta. Ostatniej, wierzchniej porcji ciasta już niczym nie smarować. Docisnąć, aby części dobrze przylegały i nakłuć widelcem. Nakryć i zostawić na pół godziny, żeby ciasto podrosło.
  • 4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 175 stopni( góra-dół )i piec przez 40 minut na złoto. Ostudzić i posmarować rozpuszczoną kuwerturą. Pokroić, zanim kuwertura całkiem zastygnie. Ciasto najlepiej smakuje, gdy trochę postoi.

Porady

Ważne jest, żeby ciasto rozwałkować równomiernie. Jeśli warstwy będą różnej grubości, ciasto z jednej strony urośnie wyżej. Nie wygląda to zbyt ładnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy włoskie Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować