Ciasto węgierskie

4.49 (158 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Ciasto węgierskie jest dość tanie. Najkosztowniejsza w całym cieście będzie czekolada (od 2,5 do 3 tabliczek), ale może jest to okazja do wykorzystania czekolady, którą dostało się od babci, dziadka, cioci itd lub która gdzieś tam zalega w szafce ? Przepis pochodzi z mojewypieki.com z moimi zmianami

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    600 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka
    50 g cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
    8 łyżek kwaśnej śmietany
    140 g zimnego masła lub margaryny
    Krem czekoladowy:
    1,5 L mleka
    15 łyżek mąki pszennej
    100 g cukru
    75 g mlecznej czekolady
    75 g gorzkiej czekolady
    2 łyżeczki kakao
    3 łyżki rumu lub innego alkoholu (użyłam whisky)
    Polewa:
    100 g gorzkiej czekolady
    40 g masła
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przekładaniec Desery

Ciasto węgierskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło lub margarynę i całość siekamy nożem. Następnie dodajemy cukry, śmietanę, jajka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 h. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na podzielić na 6 równych części. (Ja najpierw zważyłam ciasto i podzieliłam wartość na 6 dzięki czemu uzyskałam dokładną wagę każdego kawałka)
  • 2. Prostokątną blachę o wymiarach 33 x 22 cm lub zbliżonych wyłożyłam papierem do pieczenia. Każdą część ciasta po kolei wałkowałam na cienki placek podsypując mąką. Formę z ciastem pieczemy ok. 13 - 15 minut (lub krócej) w temperaturze 180ºC, do lekko złotego koloru. W ten sam sposób pieczemy pozostałe 5 placków.
  • 3. 1 L mleka wlewamy do większego garnuszka. Do mleka dodajemy cukier, czekoladę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Do osobnego naczynia wlewamy pozostałe mleko, dodajemy z kakao, rum i mąkę pszenną. Całość dokładnie mieszamy lub miksujemy za pomocą blendera. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę z kakao, energicznie mieszamy i zagotowujemy jak budyń. Kiedy krem zgęstnieje, garnek zdejmujemy z palnika.
  • 4. Blachę w której piekliśmy blaty wykładamy papierem lub folią i umieszczamy tam pierwszy z placków. Na niego wykładamy część gorącego czekoladowego kremu, przykrywamy drugim plackiem itd. Ostatniego placka nie przykrywamy kremem! Jak ciasto ostygnie, odkładamy je w chłodne miejsce na 12 h lub całą noc, najlepiej obciążone, np. drewnianą deską.
  • 5. Następnego dnia masło wkładamy do małego garnuszka i topimy ja na niewielkim ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę i lekko podgrzewając rozpuścić ją w maśle. Polewę ściągnąć z palnika i równo polewamy nim ciasto

Porady

Moim zdaniem ten przekładaniec najlepiej smakuje dopiero na 3 dzień, gdy wszystkie smaki połączą się ze sobą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować