Ekskluzywne ciasto węgierskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem przesiewamy na stolnicę i za pomocą noża łączymy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i w miarę szybko wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.
2.Gdy ciasto się schłodzi, dzielimy je na 7 równych części i wałkujemy tak aby wystarczyło na wyłożenie foremki o standardowych wymiarach.
Każdy placek pieczemy około 10 - 12 minut w temperaturze 180ºC, aż ciasto nabierze lekko złocistego koloru.
3.Połowę porcji mleka, tj.0,75 l, gotujemy wraz z cukrem. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę mleczną i gorzką. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolad.
4.W drugim, wysokim naczyniu mieszamy za pomocą miksera mleko z mąkami i kakao. Gdy masa jest jednolita, wlewamy ją do gotującego mleka, cały czas mieszając (należy cały czas dokładnie mieszać, ponieważ krem lubi się przypalać).
5.Kiedy krem zagotuje się i zgęstnieje, dodajemy masło i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na koniec wlewamy rum i mieszamy.
6.Lekko przestudzonym kremem przekładamy blaty ciasta. Odstawiamy do schłodzenia i gdy całkowicie wystygnie, na wierzch wylewamy polewę czekoladową i posypujemy orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki na przynajmniej kilkanaście godzin.
Porady
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy zmięknie i nasiąknie aromatycznym kremem.
Komentarze