Ekskluzywne ciasto węgierskie

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wykonanie nie jest skomplikowane ale troszkę pracochłonne.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto kruche:
    600 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jaja
    150 g cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    8 łyżek kwaśnej śmietany
    140 g masła

    Krem czekoladowy:
    1,5 l mleka
    20 czubatych łyżek mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    180 gram masła
    200-250 g cukru
    80 g mlecznej czekolady
    80 g gorzkiej czekolady
    2,5 łyżki ciemnego kakao
    2,5 łyżki rumu (ew. 2 łyżeczki aromatu rumowego lub innego aromatycznego alkoholu)

    Polewa czekoladowa
    Siekane orzechy
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ekskluzywne ciasto węgierskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem przesiewamy na stolnicę i za pomocą noża łączymy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i w miarę szybko wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.
  • 2. Gdy ciasto się schłodzi, dzielimy je na 7 równych części i wałkujemy tak aby wystarczyło na wyłożenie foremki o standardowych wymiarach.
    Każdy placek pieczemy około 10 - 12 minut w temperaturze 180ºC, aż ciasto nabierze lekko złocistego koloru.
  • 3. Połowę porcji mleka, tj.0,75 l, gotujemy wraz z cukrem. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę mleczną i gorzką. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolad.
  • 4. W drugim, wysokim naczyniu mieszamy za pomocą miksera mleko z mąkami i kakao. Gdy masa jest jednolita, wlewamy ją do gotującego mleka, cały czas mieszając (należy cały czas dokładnie mieszać, ponieważ krem lubi się przypalać).
  • 5. Kiedy krem zagotuje się i zgęstnieje, dodajemy masło i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na koniec wlewamy rum i mieszamy.
  • 6. Lekko przestudzonym kremem przekładamy blaty ciasta. Odstawiamy do schłodzenia i gdy całkowicie wystygnie, na wierzch wylewamy polewę czekoladową i posypujemy orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki na przynajmniej kilkanaście godzin.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy zmięknie i nasiąknie aromatycznym kremem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować