Sajgonki wegetariańskie

4.5 (189 ocen)

Nawet powiedziała bym że wegańskie,nie zawierają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.Są chrupiące,wypełnione bo brzegi aromatycznym farszem.Jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole :)

Składniki:

  • (Na 10 sajgonek)

    Składniki podstawowe z zestawu:
    200g.białego ryżu(2 torebeczki)
    25g. grzybów mun( 1/2 opakowania)
    2 średniej wielkości marchewki

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    10 płatów papieru ryżowego(1 opakowanie,100g.)

    Składniki robocze:
    2 łyżki masła roślinnego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    sól,pieprz
    olej roślinny do głębokiego smażenia

    Do dekoracji:
    Grzybu mun,natka pietruszki,(sos)
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Sajgonki wegetariańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby przygotować wg.przepisu na opakowaniu.(Namoczyć na 15 min w gorącej wodzie,opłukać,gotować 10min,odcedzić)
    Ugotowane grzyby pokroić w mniejsze kawałki.
  • 2. Ryż ugotować wg.przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli.
    Do grzybów wsypać ugotowany ryż,wymieszać razem.
  • 3. Marchewki obrać,umyć,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    W garnku rozgrzać masło,przełożyć marchewki oraz koncentrat pomidorowy,połączyć,dusić do miękkości warzywa.
    Gdy marchewka będzie miękka do garnka dodać ryż z grzybami,sos sojowy oraz przyprawy.
    Dusić ok. 5 min co chwila mieszając.
  • 4. Każdy płat papieru ryżowego zwilżyć odrobiną wody by zmiękł.
    Na środek nałożyć obfitą ilość farszu (ok.2 łyżki),nałożyć jedne z boków bo środka a następnie zwinąć w rulon.
  • 5. W garnku rozgrzać olej,smażyć sajgonki po parę sekund z każdej strony.
    Wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym by pochłonął nadmiar tłuszczu.

Porady

Sajgonki można podawać z sosem i frytkami. W wersji mięsnej do farszu możemy dodać podsmażone mięso z mielone lub piersi z kurczaka. Smakują także podane na zimno z sosem do maczania jako przekąska/przystawka podczas przyjęcia. Ja przygotowałam sos na ciepło z ciemnego sosu sojowego,octu balsamicznego,ugotowanych i pokrojonych drobno grzybów mun oraz odrobiny mąki z zimną wodą do zagęszczenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować