• 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszne, chrupiące z bogatym wnętrzem. Jedno z lepszych dań kuchni azjatyckiej.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    20 g grzybów mun
    50 g makaronu ryżowego typu noodle
    1 mała marchewka
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    2-3 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka sosu rybnego
    2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
    2 łyżki oleju ryżowego
    1 duże jajko
    Olej (do smażenia)
    Do podania:
    sos sojowy
    sos chili słodki lub słodko-kwaśny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sajgonki Przekąski

Sajgonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć przez 30 minut w gorącej wodzie. Odcedzić i posiekać. Makaron ugotować ok. 3 minut odcedzić i pokroić, przełożyć do miski. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekaną cebulę, chwilę przesmażyć. Dodać mięso, grzyby, posiekany czosnek, imbir, sos sojowy i rybny. Smażyć, aż odparuje większość płynu. Przestudzić i dodać do makaronu i marchewki. Wbić jajko i wymieszać. Papier ryżowy maczać przez kilka sekund w zimnej wodzie, przełożyć na deskę nakładać po 1-2 łyżki farszu i zwijać (dość ciasno) jak gołąbki. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać sporą ilość oleju. Sajgonki smażyć z obydwu stron na dobrze rozgranym oleju, na złoto z każdej strony. Po usmażeniu przełożyć na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Podawać na gorąco lub na zimno z sosem sojowym lub/i słodkim sosem chili.

Porady

Oleju do smażenia powinno być tyle, aby sajgonki były zanurzone całe lub przynajmniej do 1/2 wysokości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować