Pyszne, chrupiące z bogatym wnętrzem. Jedno z lepszych dań kuchni azjatyckiej.
30 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
20 g grzybów mun
50 g makaronu ryżowego typu noodle
1 mała marchewka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
2 łyżki oleju ryżowego
1 duże jajko
Olej (do smażenia)
Do podania:
sos sojowy
sos chili słodki lub słodko-kwaśny
1.Grzyby namoczyć przez 30 minut w gorącej wodzie. Odcedzić i posiekać. Makaron ugotować ok. 3 minut odcedzić i pokroić, przełożyć do miski. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekaną cebulę, chwilę przesmażyć. Dodać mięso, grzyby, posiekany czosnek, imbir, sos sojowy i rybny. Smażyć, aż odparuje większość płynu. Przestudzić i dodać do makaronu i marchewki. Wbić jajko i wymieszać. Papier ryżowy maczać przez kilka sekund w zimnej wodzie, przełożyć na deskę nakładać po 1-2 łyżki farszu i zwijać (dość ciasno) jak gołąbki. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać sporą ilość oleju. Sajgonki smażyć z obydwu stron na dobrze rozgranym oleju, na złoto z każdej strony. Po usmażeniu przełożyć na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Podawać na gorąco lub na zimno z sosem sojowym lub/i słodkim sosem chili.
Porady
Oleju do smażenia powinno być tyle, aby sajgonki były zanurzone całe lub przynajmniej do 1/2 wysokości.
Komentarze