Barszcz biały z kiszonej kapusty

4.85 (213 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Barszcz biały w innych regionach zwany kapuśniakiem. Zaprawiamy śmietaną podawany z tłuczonymi ziemniakami i skwarkami ze słoniny.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 garszcie kapusty kiszonej(od ilość kapusty zależy kwaśność barszczu)
    Szklanka śmietany 18 %
    2 łyżki mąki przennej
    Kawałek słoniny
    Sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.85 (213 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz biały

Barszcz biały z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewam wodę ok. 3-4l. dokładam kapustę kiszoną i gotuję do miękkości ok. 20-30 min. (sprawdzam co jakiś czas czy już jest miękka) w miseczce rozrabiam śmietanę z mąką i z małą ilością wody, dodaje do garnka. Wszystko zagotowuje, wyłączm gaz.
    Słoninę kroję w kostkę i zesmażam na skwarki.
    Po zagotowaniu barszczu na koniec dodaję jeszcze solidną łyżkę tych zesmażonych skwarków z tłuszczem.
    (nadaje mu jeszcze lepszego smaku). Podaję z ziemniakami i skwarkami.

Porady

Barszcz można ugotować na mięsie (żeberkach). Można również bardziej doprawić np. kostką drobiową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Karnawał Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować