Paczka krakersów
Majonez
100g sera żółtego (ja użyłam sera dziugas w płatkach , to twardy dojrzewajacy podtluszczkowy ser)
3 sztuki ogorka konserwowego
Puszka tuńczyka w sosie własnym
1 mała cebula
Pęczek szczypiorku
5 jajek ( ugotowanych na twardo)
Pieprz i sól
Sałatka przekładana krakersami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatkę podzieliłam na 3 sosy:
Pierwszy sos:
Ogórki starłam na grobych oczkach dodałam ser i ok. 3 łyżki majonezu wymieszałam.
2.Drugi sos:
Tuńczyk odsączyłam na sicie, dodałam cebulkę drobno posiekaną i ok. 3 łyżki majonezu wymieszałam.
3.Trzeci sos :
Z jajek wyjmujemy żółtka.
Białka scieramy na grubych oczkach mieszamy z majonezem.
4.Składanie sałatki :
Na płaskim talerzu ułożyłam 12 krakersów, delikatnie wyłożyłam pierwszy sos, przykryłam krakersami, wyłożyłam drugi sos, przykryłam krakersami na wierzch wyłożyłam trzeci sos, na drobnych oczkach starłam żółtko prosto na sałatkę. Posypałam posiekanym szczypiorkiem i kilkoma płatkami sera.
Porady
Sałatkę włożyłam na ok. 10 godz.(najlepiej na całą noc) do lodówki żeby krakersy trochę zmiękły.
Komentarze