Sałatka przekładana krakersami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo szybko się ją robi i efektownie wyglada.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Paczka krakersów
    Majonez
    100g sera żółtego (ja użyłam sera dziugas w płatkach , to twardy dojrzewajacy podtluszczkowy ser)
    3 sztuki ogorka konserwowego
    Puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 mała cebula
    Pęczek szczypiorku
    5 jajek ( ugotowanych na twardo)
    Pieprz i sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka przekładana krakersami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatkę podzieliłam na 3 sosy:
    Pierwszy sos:
    Ogórki starłam na grobych oczkach dodałam ser i ok. 3 łyżki majonezu wymieszałam.
  • 2. Drugi sos:
    Tuńczyk odsączyłam na sicie, dodałam cebulkę drobno posiekaną i ok. 3 łyżki majonezu wymieszałam.
  • 3. Trzeci sos :
    Z jajek wyjmujemy żółtka.
    Białka scieramy na grubych oczkach mieszamy z majonezem.
  • 4. Składanie sałatki :
    Na płaskim talerzu ułożyłam 12 krakersów, delikatnie wyłożyłam pierwszy sos, przykryłam krakersami, wyłożyłam drugi sos, przykryłam krakersami na wierzch wyłożyłam trzeci sos, na drobnych oczkach starłam żółtko prosto na sałatkę. Posypałam posiekanym szczypiorkiem i kilkoma płatkami sera.

Porady

Sałatkę włożyłam na ok. 10 godz.(najlepiej na całą noc) do lodówki żeby krakersy trochę zmiękły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować