Tort smietanowo- owocowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczny dzieci za nim przepadają.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    1,5 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    1 łyżka octu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa :
    1 litr śmietanki 30%
    2 serki maskarpone
    1 łyżka żelatyny
    2 łyżki cukru pudru
    Poncz:
    Szklanka przegotowanej wody
    Sok z 1 cytrtny
    2 łyżeczki cukru
    Opcjonalnie spirytus ( jeśli nie będą jadły dzieci)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort smietanowo- owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubilam na sztywno z dodatkiem cukru. Dodalam żółtka i ocet. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wymieszałam ręcznie. Przełożyłam wszystko do blaszki o wymiarach 23 x 36 cm. Piekłam około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony i wystudzony biszkopt przykleiłam na trzy równe części.
  • 2. Śmietanę 30 %ubilam na sztywno z cukrem pudrem na koniec dodałam serek mascarpone, i rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody zelatynę. (zelatynę przestudziłam) krótko miksowałam do połączenia składników.
  • 3. Blaty biszkoptu nasączalam ponczem i przekładałam masą śmietanową. Dekorowalam owocami.

Porady

Tort musi postać ok. 2 godziny w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować