Żurek chrzanowo-grzybowy w chlebkach

0 (0 ocen)

Odpowiednio kwaśny z tradycyjnymi dodatkami.Taki właśnie powinien być żurek

Składniki:

  • 3l.wody
    700ml. zakwasu na żurek
    2 marchewki
    2 pietruszki
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 por-biała część
    1/2 bulwy selera
    1 słoiczek ostrego chrzanu(190g.)
    6 surowych białych kiełbas
    300g boczku wędzonego
    250g.grzybów suszonych (ok.jednej szklanki)
    250ml śmietany 18%
    3 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    2lyżki majeranku
    sól,pieprz
    1 łyżka mąki pszennej razowej( u mnie z zakwasu)
    jajka ugotowane na twardo -jedno na osobę
    małe chlebki-jeden na osobę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Pieczywo Dania główne

Żurek chrzanowo-grzybowy w chlebkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę ,cebule i czosnek obieramy,myjemy,wkładamy do garnka wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi ,zalewamy wodą,gotujemy ok 40 min.
    W między czasie boczek kroimy w małą kosteczkę ,przesmażamy-zdejmujemy z patelni.
    Na tłuszczu z boczku smażymy na rumiano białe kiełbaski-zdejmujemy ,kroimy w plastry.
    Grzyby płuczemy,przelewamy wrzątkiem kroimy drobno.
    Z garnka wyjmujemy warzywa , wkładamy kiełbasę,boczek,grzyby oraz chrzan.
    Doprawiamy majerankiem ,sola i pieprzem.
    Gotujemy ok 25min na wolnym ogniu.
    Chwilę przed końcem gotowania śmietanę łączymy z mąką oraz wodą z żurku ,przelewamy do garnka,mieszamy.
    Z chlebków odkrawamy wierzch, wydrążamy środki ,jajka kroimy na pół.
    Do każdego chlebka wlewamy żurek oraz wkładamy jajko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować