Żurek chrzanowo-grzybowy w chlebkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę ,cebule i czosnek obieramy,myjemy,wkładamy do garnka wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi ,zalewamy wodą,gotujemy ok 40 min.
W między czasie boczek kroimy w małą kosteczkę ,przesmażamy-zdejmujemy z patelni.
Na tłuszczu z boczku smażymy na rumiano białe kiełbaski-zdejmujemy ,kroimy w plastry.
Grzyby płuczemy,przelewamy wrzątkiem kroimy drobno.
Z garnka wyjmujemy warzywa , wkładamy kiełbasę,boczek,grzyby oraz chrzan.
Doprawiamy majerankiem ,sola i pieprzem.
Gotujemy ok 25min na wolnym ogniu.
Chwilę przed końcem gotowania śmietanę łączymy z mąką oraz wodą z żurku ,przelewamy do garnka,mieszamy.
Z chlebków odkrawamy wierzch, wydrążamy środki ,jajka kroimy na pół.
Do każdego chlebka wlewamy żurek oraz wkładamy jajko.
Komentarze