Żurek grzybowy

4.98 (177 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dobrze znany wszystkim żurek w nowej grzybowej odsłonie.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 g. suszonych grzybów
    1 łyżka masła
    2 cebule
    2 łyżki cukru
    350 ml. zakwasu żurkowego
    750 ml. bulionu warzywnego
    2 ziemniaki
    1 ząbke czosnku
    1 łyżeczka majeranku
    3 ugotowane na twardo jajka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.98 (177 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby mocz w wodzie przez 7 godzin. Ugotuj w tej samej wodzie przez 30 minut. Odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.
  • 2. Cebulę pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło. Wrzuć cebulę i dodaj cukier. Smaż cebulę aż będzie złocista.
  • 3. Wlej wywar warzywny, doprowadź do zagotowania. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Przykryj garnek pokrywką i gotuj 20 minut.
  • 4. Gdy ziemniaki będą miękkie wlej rozmieszany dobrze zakwas, zamieszaj. Dodaj majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj na małym ogniu 5 minut. Dopraw zupę solą i pieprzem.
    Podawaj z połówkami jajek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Domowy żurek z dodatkiem grzybów to pyszna i rozgrzewająca zupa. Warto przygotować ją w dużym garnku i szybko odgrzać na rodzinną kolację. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.39 (233 ocen)

żurek

To może cię zainteresować