Żur sandomierski

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Żurek w wersji z grzybami suszonymi zrobiłam pierwszy raz i to był strzał w dziesiątkę. Podany w chlebie będzie hitem na świątecznym stole.

  • 6 godz.

Składniki:

  • przepis na chleb: sztuk1

    250 g mąki pszennej typ 650
    1 dkg drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    szczypta cukru
    1 łyżka oleju
    130 ml wody letniej

    przepis na żur:

    1/2 litra bulionu drobiowego
    1 garść suszonych grzybów
    2 białe kiełbasy
    10 dkg boczku wędzonego
    10 dkg szynki surowej wędzonej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    1/2 łyżeczki majeranku
    sól, pieprz do smaku
    250 ml zakwasu na żurek
    natka pietruszki
    1/2 szklanki śmietany 30 %
    3 jajka ugotowane na twardo
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Jajko Szynki

Żur sandomierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto zarobione 1. Chleb:
    Do miski wykruszam drożdże, dodaję cukier, łyżkę mąki i kilka łyżek wody letniej i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Przykrywam ściereczką odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski, dodaję zaczyn, sól resztę wody letniej, olej i wyrabiam ciasto mikserem. Ma być dobrze wyrobione, i nie za rzadkie bo chlebek piekłam bez formy. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę.
  • chleb uformowany 2. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam rękoma i formuję kulkę, z kawałka ciasta formuję kulkę mała na dekielek. Odstawiam do wyrośnięcia ponownie na desce podsypanej mąką. Piekarnik z kamieniem do pizzy nagrzewam do temp 240 stopni góra dół, i przekładam chlebek na kamień. Dekielek smaruję białkiem i przyklejam do chleba. Piekę 10 minut i po tym czasie zmniejszam na 170 stopni i piekę jeszcze 15 minut.
  • chleb upieczony 3. Po wyjęciu z piekarnika spryskuję go wodą i przykrywam ściereczką. Jak przestygnie wydrążam środek i nalewam zupę.




  • żurek ugotowany 4. Żur:
    Grzyby namaczam przez noc i gotuję do miękkości około godzinę. Cebulę, obieram i przesmażam na oleju.

    Do garnka wlewam bulion, dodaję cebulę, boczek, szynkę pokrojoną, kiełbasę, grzyby, ziele, liść laurowy i gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Na koniec dodaję zakwas, trochę wody od gotowania grzybów i śmietanę. Doprawiam majerankiem, pieprzem, solą. Podaję w chlebie z jajkami ugotowanymi i natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Jajka Kiełbasa Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować