Żur śląski

4.5 (171 ocen)

Tradycyjny żur śląski

Składniki:

  • - 3 białe surowe kiełbasy
    - 400 g wędzonej kiełbasy
    - 350 ml zakwasu
    - 200 g boczku wędzonego
    - 2 cebule
    - 3 grzybki suszone
    - 400 g ziemniaków
    - 4 jajka
    - 2 łyżki chrzanu tartego
    - 2-3 ząbki czosnku
    - 2 liście laurowe
    - 3 ziela angielskie
    - majeranek
    - sól
    - pieprz
    - olej
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żur

Żur śląski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka z 3 litrami wody wkładamy białą kiełbasę, wędzoną, liść laurowy, ziele angielskie, małą cebulkę i grzybki, całość gotujemy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni z drugą drobno pokrojoną cebulą, dodajemy do wywaru. Ziemniaki kroimy w kostkę i również dodajemy do wywaru. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków. Wlewamy zakwas i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i wyciskamy przez praskę czosnek. Gotujemy całość około 10 minut. Na koniec dodajemy chrzan, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Podajemy z ugotowanymi jajkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować