• 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zupa nie tylko na Wielkanoc.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kilka kawałków białej kiełbasy
    4 kapelusze suszonych prawdziwków
    1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
    1 łyżeczka ziaren pieprzu
    4 liście laurowe
    2 cebule
    2 łyżki masła
    kilka plasterków wędzonego boczku
    4 ziemniaki
    pół litra zakwasu na żur
    200 ml kremówki
    sól
    pieprz
    suszony majeranek
    czosnek
    tarty chrzan
    6 jajek
    świeży majeranek do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żur

Żur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żur 1. Kiełbasę zalałem 2 l zimnej wody, dodałem grzyby, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe.
    Gotowałem pod przykryciem na małym ogniu i parzyłem ( czyli nie dopuściłem do zawrzenia, aby kiełbasa nie popękała ), ok. 30 minut. Zebrałem szumowiny. Wyjąłem kiełbasę.

    Cebule pokroiłem w cienkie piórka. Na patelni rozgrzałem masło, wrzuciłem cebulę, zeszkliłem, lekko zezłociłem. Dołożyłem pokrojony w paski boczek, wymieszałem aż zaczął się wytapiać.

    Ziemniaki obrałem, opłukałem, pokroiłem w kostkę. Razem z cebulą i boczkiem wrzuciłem do gotującego się wywaru z białej kiełbasy, gotowałem aż ziemniaki były miękkie.

    Zakwas na żurek wymieszałem z litrem zimnej wody, stale mieszając wlałem do wywaru i nie przerywając doprowadziłem do wrzenia. Gotowałem na małym ogniu ok. 5 minut.

    Śmietanę rozprowadziłem kilkoma łyżkami zupy, dodałem czosnek i chrzan, zmiksowałem dokładnie i mieszając wlałem do zupy. Ponownie zagotowałem. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Kiełbasę pokroiłem na kawałki, dodałem do zupy Rozlałem zupę. Do każdego talerza dołożyłem cząstki jajka ugotowanego na twardo, udekorowałem majerankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować