Żur na wędzonce

4.99 (171 ocen)

  • 60 min

W wersji wielkanocnej do żuru niezbędne będą jajka ugotowane na twardo, na co dzień można podawać żurek z ziemniakami.

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dag boczku wędzonego
    40 dag białych kiełbasek
    30 dag kiełbasy zwyczajnej
    1 marchewka
    1 pietruszka
    2 łyżki utartego świeżego chrzanu
    1 łyżka chrzanu ze słoiczka
    1/2 litra zakwasu
    1/2 szklanki śmietany 18%
    ziele angielskie
    liść laurowy
    majeranek
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.99 (171 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz biały Żurek Żur

Żur na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i pietruszkę obieramy myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy boczek w całości i zwyczajną kiełbasę, zioła-liść laurowy i ziele angielskie,zalewamy zimną wodą -około 2 litry i gotujemy 30 minut wywar, warzywa wyjmujemy, boczek i zwyczajną kiełbasę kroimy w kostkę dodajemy do wywaru, wrzucamy białe kiełbaski i ponownie gotujemy 15 minut, wlewamy zakwas dodajemy starty chrzan ,majeranek, sól i pieprz , po zagotowaniu zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku chrzanem ze słoiczka.Podajemy z gotowanymi jajkami na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Boczek Wędzonka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować