Zupa ze świeżych podgrzybków

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Najlepsza zupa grzybowa, to taka, którą ugotujemy ze świeżych grzybów zaraz po grzybobraniu. Ma niesamowity smak i zapach.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 litry bulionu (najlepiej mięsno-warzywnego)
    -1 kg świeżych podgrzybków
    -2 duże, białe cebule
    -300 g śmietany 18%
    -100 g masła
    -1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
    -1/2 łyżeczki cukru
    -sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupa grzybowa

Zupa ze świeżych podgrzybków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Bulion zagotowujemy. Oczyszczone i umyte grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę kroimy w drobną kostkę.
  • 2. 2. Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy cebulkę i smażymy na złoty kolor. Dorzucamy grzyby, obficie doprawiamy je pieprzem i smażymy około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Całą zawartość patelni przerzucamy do bulionu. Dodajemy cukier i gałkę. Gotujemy 15 minut.
  • 3. 3. Doprawiamy jeszcze zupę solą i pieprzem według uznania. Następnie śmietanę mieszamy z dwiema łyżkami wazowymi zupy, aby ją zahartować. Wlewamy do gotującej się zupy, gotujemy jeszcze 3 minuty. Podajemy z makaronem. Smacznego!

Porady

Zupa świetnie smakuje także z mrożonymi podgrzybkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podgrzybki Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wigilia Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować