Sos grzybowy z podgrzybków

4.48 (184 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sos grzybowy z zebranych leśnych, pachnących grzybów najlepiej smakuje wczesną jesienią. Świeże grzyby są najsmaczniejsze w delikatnym śmietanowym sosie. Doskonałe do ziemniaków, placków ziemniaczanych czy pampuchów. Można użyć również grzybów mrożonych.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg świeżych grzybów leśnych podgrzybków
    1 duża cebula
    50g masła
    sól i pieprz
    1 kostka bulionowa - grzybowa
    0,5l śmietany 30%
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos grzybowy

Sos grzybowy z podgrzybków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podgrzybki 1. Świeże grzyby oczyszczamy z nieczystości leśnych. Zalecam przepłukać je zimną wodą i osuszyć.
  • podgrzybki 2. Grzyby kroimy na plasterki lub na cząstki.
  • grzyby 3. Obraną cebulę kroję w kosteczkę, podsmażam do zeszklenia na maśle. Dodaję pokrojone grzyby i duszę do odparowania wody, którą puszczą grzyby. Podlewam grzyby 1 szklanką gorącego bulionu grzybowego i dusze około 10 minut.
  • sos 4. Na koniec dodaję śmietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki. Mieszam,aż zgęstnieje ,gotuję około 2-3 minut. Po wyłączeniu doprawiam jeszcze do smaku sola i pieprzem.

Porady

Można użyć dowolnych świeżych lub mrożonych jadalnych grzybów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować