Zupa z soczewicą i pomidorkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zupa przygotowana z pożywnej czerwonej soczewicy i słodkich pomidorków koktajlowych. Potrawa idealna dla wegetarian, choć nie tylko, o przyjemnych korzennym aromacie, charakterystycznym dla kuchni orientalnej.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g suszonej czerwonej soczewicy (połówki)
    500 g pomidorków koktajlowych (np. odmiana - żółte śliwkowe)
    200 g obranej marchewki
    100 g obranego selera korzeniowego
    100 g obranej białej cebuli
    2 obrane ząbki czosnku
    1 kopiasta łyżka posiekanej mięty
    1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
    4 łyżki oliwy lub oleju
    8 szklanek bulionu warzywnego
    1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki mielonej kurkumy
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
    ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa z soczewicą i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z soczewicą i pomidorkami 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać posiekane cebulę i czosnek, wsypać nasiona kozieradki, owoce kolendry, kurkumę, imbir, cynamon i paprykę w proszku – smażyć 1 – 2 min, mieszając. Następnie dołożyć pokrojone w kostkę marchewkę oraz seler i jeszcze chwilę smażyć. Do zawartości garnka wsypać soczewicę, wlać bulion i po doprowadzeniu do wrzenia gotować 10 min., co jakiś czas mieszając.
  • Zupa z soczewicą i pomidorkami 2. Pomidorki pokroić na ćwiartki i dołożyć do zupy – całość gotować jeszcze 10 min. Na końcu wsypać posiekane zioła oraz przyprawy do smaku i wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować