Zupa przygotowana z pożywnej czerwonej soczewicy i słodkich pomidorków koktajlowych. Potrawa idealna dla wegetarian, choć nie tylko, o przyjemnych korzennym aromacie, charakterystycznym dla kuchni orientalnej.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
200 g suszonej czerwonej soczewicy (połówki)
500 g pomidorków koktajlowych (np. odmiana - żółte śliwkowe)
200 g obranej marchewki
100 g obranego selera korzeniowego
100 g obranej białej cebuli
2 obrane ząbki czosnku
1 kopiasta łyżka posiekanej mięty
1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
4 łyżki oliwy lub oleju
8 szklanek bulionu warzywnego
1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
½ łyżeczki mielonej kurkumy
½ łyżeczki imbiru mielonego
½ łyżeczki mielonego cynamonu
¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Zupa z soczewicą i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać posiekane cebulę i czosnek, wsypać nasiona kozieradki, owoce kolendry, kurkumę, imbir, cynamon i paprykę w proszku – smażyć 1 – 2 min, mieszając. Następnie dołożyć pokrojone w kostkę marchewkę oraz seler i jeszcze chwilę smażyć. Do zawartości garnka wsypać soczewicę, wlać bulion i po doprowadzeniu do wrzenia gotować 10 min., co jakiś czas mieszając.
2.Pomidorki pokroić na ćwiartki i dołożyć do zupy – całość gotować jeszcze 10 min. Na końcu wsypać posiekane zioła oraz przyprawy do smaku i wymieszać.
Komentarze