Danie z kaszy orkiszowej a la risotto z dodatkiem czerwonej soczewicy. Potrawa kryje w sobie mnóstwo zdrowych składników, jest pożywna i prosta w przygotowaniu.
PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Orkiszotto z soczewicąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0007/94/orkiszotto-z-soczewica.jpeg35002625http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/orkiszotto-z-soczewica
200 g suchej kaszy orkiszowej
150 g suchej czerwonej soczewicy (w formie połówek)
100 g prażonych orzechów ziemnych
100 g sera mozzarella (w formie wiórek)
2 duże pomidory (łącznie 360 g)
200 g oczyszczonej młodej marchewki
120 g oczyszczonego pora
100 g obranej białej cebuli
100 g selera naciowego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanych młodych liści chrzanu
2 łyżki posiekanych liści krwawnika pospolitego
2 łyżki masła
1 L bulionu warzywnego
5 całych goździków
5 kulek ziela angielskiego
po 1 łyżeczce mielonych przypraw – owoców kolendry, kurkumy, słodkiej papryki
po ¼ łyżeczki mielonych przypraw – owoców anyżu, cynamonu, ostrej papryki
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Sposób przygotowania przepisu:
Orkiszotto z soczewicą
1.
W rondlu rozpuścić masło, dodać drobno pokrojone warzywa – marchewkę, pora, cebulę i seler naciowy. Dołożyć liście chrzanu i krwawnika, goździki, ziele angielskie, owoce kolendry, kurkumę, słodką paprykę, owoce anyżu, cynamon i paprykę ostrą. Składniki smażyć ok. 5 min, mieszając. Wsypać kaszę oraz soczewicę i chwilę podgrzewać. Dodać drobno pokrojone pomidory (uprzednio sparzone i obrane ze skórki) – jeszcze chwilę podgrzewać. Następnie zawartość rondla podlewać bulionem (po jednej chochli), stale mieszając, aż kasza i soczewica wchłoną cały płyn.
2.
Na końcu do potrawy dodać orzechy, ser i natkę pietruszki, po czym jeszcze chwilę podgrzewać, aż ser całkowicie się rozpuści. Orkiszotto doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze