Zupa dyniowa z buraczkiem i soczewicą

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zupa dyniowa z dodatkiem pożywnych i zdrowych składników. Potrawa wegetariańska, która i nasyci i rozgrzeje. Ważne, że z prozdrowotnych walorów dyni, odpowiednio przechowywanej, można czerpać naprawdę długo.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g miąższu dyni
    250 g obranego buraka czerwonego
    160 g obranej marchewki
    140 g obranego selera korzeniowego
    100 g obranej czerwonej cebuli
    3 obrane ząbki czosnku
    1 kopiasta łyżka posiekanej mięty
    1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
    6 łyżek suszonej czerwonej soczewicy (połówki)
    2 łyżki masła
    6 szklanek bulionu warzywnego
    2 liście laurowe
    6 kulek ziela angielskiego
    6 suszonych jagód jałowca (rozgniecione)
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa dyniowa z buraczkiem i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa dyniowa z buraczkiem i soczewicą 1. W garnku rozpuścić masło, dodać posiekane cebulę i czosnek i smażyć, aż warzywa będą szkliste. Następnie dołożyć pokrojone w kostkę buraka, marchewkę i seler i całość smażyć jeszcze 2 – 3 min.
  • Zupa dyniowa z buraczkiem i soczewicą 2. Do zawartości garnka dodać startą na grubych oczkach tarki jarzynowej dynię, liście laurowe, ziele angielskie i jagody jałowca, po czym składniki zalać bulionem, a po doprowadzeniu do wrzenia całość gotować 15 min. Po tym czasie wsypać soczewicę i gotować kolejne 15 min. Na końcu do zupy dodać posiekane świeże zioła oraz przyprawy do smaku – sól oraz pieprz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować