Zupa dyniowa z dodatkiem pożywnych i zdrowych składników. Potrawa wegetariańska, która i nasyci i rozgrzeje. Ważne, że z prozdrowotnych walorów dyni, odpowiednio przechowywanej, można czerpać naprawdę długo.
50 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
300 g miąższu dyni
250 g obranego buraka czerwonego
160 g obranej marchewki
140 g obranego selera korzeniowego
100 g obranej czerwonej cebuli
3 obrane ząbki czosnku
1 kopiasta łyżka posiekanej mięty
1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
6 łyżek suszonej czerwonej soczewicy (połówki)
2 łyżki masła
6 szklanek bulionu warzywnego
2 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
6 suszonych jagód jałowca (rozgniecione)
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Zupa dyniowa z buraczkiem i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło, dodać posiekane cebulę i czosnek i smażyć, aż warzywa będą szkliste. Następnie dołożyć pokrojone w kostkę buraka, marchewkę i seler i całość smażyć jeszcze 2 – 3 min.
2.Do zawartości garnka dodać startą na grubych oczkach tarki jarzynowej dynię, liście laurowe, ziele angielskie i jagody jałowca, po czym składniki zalać bulionem, a po doprowadzeniu do wrzenia całość gotować 15 min. Po tym czasie wsypać soczewicę i gotować kolejne 15 min. Na końcu do zupy dodać posiekane świeże zioła oraz przyprawy do smaku – sól oraz pieprz.
Komentarze