Gratka dla poszukiwaczy niebanalnych smaków. Jabłkowa zupa w wersji wytrawnej - z dodatkiem czerwonej soczewicy i wyrazistym, orientalnym aromacie. Pyszna potrawa z nieoczywistych składników. Polecam!
50 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
3 większe jabłka (łącznie 450 g)
¼ średniego selera korzeniowego (160 g)
1 duża marchewka (160 g)
1 średnia biała cebula (100 g)
4 duże ząbki czosnku
1 kopiasta łyżka posiekanego lubczyku
2 kopiaste łyżki posiekanego szczawiu
120 g suchej czerwonej soczewicy (połówki – bez konieczności moczenia)
1 kopiasta łyżka masła
100 g serka topionego kremowego
7 szklanek bulionu warzywnego
6 kulek ziela angielskiego
6 goździków
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka imbiru mielonego
½ łyżeczka mielonej kurkumy
½ łyżeczki curry w proszku
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Zupa jabłkowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne, seler i marchewkę obrać – składniki pokroić w małą kostkę. Obraną cebulę i czosnek posiekać.
W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę, czosnek, ziele angielskie i goździki – smażyć, aż warzywa będą szkliste. Następnie dołożyć jabłka, wsypać paprykę, imbir, kurkumę i curry – smażyć 10 min, często mieszając.
2.Do zawartości garnka dodać seler, marchewkę i soczewicę, całość zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 15 min (do miękkości warzyw). Do zupy dodać serek, lubczyk oraz szczaw i gotować jeszcze ok. 5 min, aż serek całkowicie się rozpuści. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze