Zupa jabłkowa z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Gratka dla poszukiwaczy niebanalnych smaków. Jabłkowa zupa w wersji wytrawnej - z dodatkiem czerwonej soczewicy i wyrazistym, orientalnym aromacie. Pyszna potrawa z nieoczywistych składników. Polecam!

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 większe jabłka (łącznie 450 g)
    ¼ średniego selera korzeniowego (160 g)
    1 duża marchewka (160 g)
    1 średnia biała cebula (100 g)
    4 duże ząbki czosnku
    1 kopiasta łyżka posiekanego lubczyku
    2 kopiaste łyżki posiekanego szczawiu
    120 g suchej czerwonej soczewicy (połówki – bez konieczności moczenia)
    1 kopiasta łyżka masła
    100 g serka topionego kremowego
    7 szklanek bulionu warzywnego
    6 kulek ziela angielskiego
    6 goździków
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka imbiru mielonego
    ½ łyżeczka mielonej kurkumy
    ½ łyżeczki curry w proszku
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa jabłkowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa jabłkowa z soczewicą 1. Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne, seler i marchewkę obrać – składniki pokroić w małą kostkę. Obraną cebulę i czosnek posiekać.
    W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę, czosnek, ziele angielskie i goździki – smażyć, aż warzywa będą szkliste. Następnie dołożyć jabłka, wsypać paprykę, imbir, kurkumę i curry – smażyć 10 min, często mieszając.
  • Zupa jabłkowa z soczewicą 2. Do zawartości garnka dodać seler, marchewkę i soczewicę, całość zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 15 min (do miękkości warzyw). Do zupy dodać serek, lubczyk oraz szczaw i gotować jeszcze ok. 5 min, aż serek całkowicie się rozpuści. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować