Zupa z ciecierzycy

4 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mam dziś dla was przepyszny przepis na zupę z ciecierzycy, jeżeli was zainteresuje zapraszam na mój blog pod podanym linkiem

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kości schabowe wieprzowe na zupy,
    1,5 szklanki ciecierzycy,
    1 średnia marchew,
    1 mały korzeń pietruszki,
    1 mały kawałek selera,
    5 ziarenek ziela angielskiego,
    1 liść laurowy,
    1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
    6 - 8 średnich ziemniaków,
    2 łyżki majeranku,
    1 opakowanie 270 g mini kiełbasek śląskich z szynki,
    1 łyżka z górką mąki pszennej,
    0,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
    0,5 łyżeczki cukru,
    1 mały pęczek świeżych ziół lubczyka
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Wieczorem 1,5 szklanki ciecierzycy zalać 3 szklankami wody zimnej i zostawić do czasu napęcznienia. Na drugi dzień do garnka wlać 1,5 - 2 szklanek wody dodać kości na zupę oraz przelać całą ciecierzycę wraz z wodą w której była moczona, a w trakcie gotowania dodać przyprawę uniwersalną oraz warzywa, gotować na wolnym ogniu do miękkości ciecierzycy
  • zupa 2. Jak już ciecierzyca jest miękka wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę a gdy one są miękkie dodać kiełbaski pokrojone i podsmażone na rumiany kolor oraz majeranek
  • zupa 3. Po ugotowaniu całości dodać zapaloną rozmieszaną mąkę i pogotować 5 minut w trakcie dodać cukier, zamieszać szybkim ruchem łyżki na koniec zdjąć z ognia i dodać świeże zioła
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować