Zupa krem z ciecierzycy

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa oprócz walorów smakowych jest bardzo pożywna i z powodzeniem może sprawdzić się jako jednodaniowy obiad dla całej rodziny.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 4 porcje)
    2 szklanki wody/bulionu (1 szklanka = 250 ml)
    3/4 szklanki suchej ciecierzycy lub 1 puszka konserwowe
    1 marchewka
    1 ziemniak (większy)
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki masła
    1 łyżka domowej vegety (w przypadku kiedy używamy wody)
    2 listki laurowe (w przypadku kiedy używamy wody)
    2 ziarna ziela angielskiego (w przypadku kiedy używamy wody)
    1 szczypta suszonej natki pietruszki (solidna; można użyć świeżej)
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    1 szklanka mleka 3/2% lub śmietanki
    Ponadto u mnie:
    czarny sezam do posypania
    groszek ptysiowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suchą ciecierzycę należy moczyć w wodzie z 1 łyżeczką sody przez minimum 12 godzin.
    (Uwaga, bo podwoi swoją objętość.)
    Po tym czasie ziarna odcedzić i dokładnie osuszyć.
    Gotować w świeżej wodzie z 1/2 łyżeczki sody do całkowitej miękkości.
    (Potrwa to 1-2 godziny.)
    (Nie solić wody, ponieważ ciecierzyca będzie twarda!)
    Obranego ziemniaka pokroić w niewielką kostkę, marchew w plasterki, cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
    W garnku, w którym będzie gotowana zupa - na roztopionym maśle podsmażyć cebulę, a następnie dodać czosnek i pozostałe warzywa.
    Wszystko razem podsmażyć dodatkowe 3-4 minuty, dołożyć ciecierzycę i następnie całość zalać bulionem/wodą.
    (W przypadku wody dodać domową vegetę, listki laurowe oraz ziele angielskie.)
    Zupę gotować pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną.
    (Potrwa to około 25 minut.)
    Na koniec dolać mleko/śmietankę.
    Wszystko zblendować na kremową konsystencję oraz doprawić do smaku.
    (Jeśli zupa jest za gęsta należy dolać odrobinę wody/bulionu.)
    Gotową zupę przelać do miseczek, a dodatkowo każdą porcję można posypać sezamem oraz groszkiem ptysiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować