Zupa krem z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suchą ciecierzycę należy moczyć w wodzie z 1 łyżeczką sody przez minimum 12 godzin.
(Uwaga, bo podwoi swoją objętość.)
Po tym czasie ziarna odcedzić i dokładnie osuszyć.
Gotować w świeżej wodzie z 1/2 łyżeczki sody do całkowitej miękkości.
(Potrwa to 1-2 godziny.)
(Nie solić wody, ponieważ ciecierzyca będzie twarda!)
Obranego ziemniaka pokroić w niewielką kostkę, marchew w plasterki, cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
W garnku, w którym będzie gotowana zupa - na roztopionym maśle podsmażyć cebulę, a następnie dodać czosnek i pozostałe warzywa.
Wszystko razem podsmażyć dodatkowe 3-4 minuty, dołożyć ciecierzycę i następnie całość zalać bulionem/wodą.
(W przypadku wody dodać domową vegetę, listki laurowe oraz ziele angielskie.)
Zupę gotować pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną.
(Potrwa to około 25 minut.)
Na koniec dolać mleko/śmietankę.
Wszystko zblendować na kremową konsystencję oraz doprawić do smaku.
(Jeśli zupa jest za gęsta należy dolać odrobinę wody/bulionu.)
Gotową zupę przelać do miseczek, a dodatkowo każdą porcję można posypać sezamem oraz groszkiem ptysiowym.
Komentarze