Bardzo lubię botwinkę i jak tylko zobaczyłam ją w sklepie od razu zakupiłam i zrobiłam z niej pyszna zupę :)
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 3-4 osoby:
1 pęczek botwiny wraz z buraczkami
1 litr wody
3 spore ziemniaki
1/2 pęczka koperku
1/2 sporej marchewki
mały korzeń pietruszki
1 łyżeczka domowego warzywka
3-4 łyżki śmietany 18 %
sok z cytryny ( około 2-3 łyżki, ale najlepiej dozować go wedle własnego smaku)
sól do smaku
Zupa z botwiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ziemniaki, marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pietruszkę obieramy i dzielimy na pół. Wodę zagotowujemy i wrzucamy nasze pokrojone warzywa. Dodajemy warzywko i gotujemy aż ziemniaki będą wpół miękkie ( tak około 10-15 minut) w tym czasie myjemy i kroimy botwinkę ale tylko same liście z łodyżką, buraczki odkładamy na później. Kroimy także koperek.
2. Kiedy ziemniaki się podgotują dodajemy botwinkę i znów gotujemy z 10 minut. W tym czasie obieram i ścieram na grubych oczkach buraczki, dorzucam do zupy. Dodaje sok z cytryny oraz zahartowaną śmietanę ( do śmietany dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do wywaru). Na sam koniec daję posiekany pęczek koperku i doprawiam całość do smaku. gotuje jeszcze z 5 minut.
Podaje z jajkiem na twardo.
Ps. a ja lubię wziąć sobie jeszcze kromeczkę świeżego chlebka i tak zajadać ta zupkę ;)
Komentarze