Zupa Z Botwiny

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię botwinkę i jak tylko zobaczyłam ją w sklepie od razu zakupiłam i zrobiłam z niej pyszna zupę :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 3-4 osoby:

    1 pęczek botwiny wraz z buraczkami
    1 litr wody
    3 spore ziemniaki
    1/2 pęczka koperku
    1/2 sporej marchewki
    mały korzeń pietruszki
    1 łyżeczka domowego warzywka
    3-4 łyżki śmietany 18 %
    sok z cytryny ( około 2-3 łyżki, ale najlepiej dozować go wedle własnego smaku)
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z botwiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki, marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pietruszkę obieramy i dzielimy na pół. Wodę zagotowujemy i wrzucamy nasze pokrojone warzywa. Dodajemy warzywko i gotujemy aż ziemniaki będą wpół miękkie ( tak około 10-15 minut) w tym czasie myjemy i kroimy botwinkę ale tylko same liście z łodyżką, buraczki odkładamy na później. Kroimy także koperek.
    2. Kiedy ziemniaki się podgotują dodajemy botwinkę i znów gotujemy z 10 minut. W tym czasie obieram i ścieram na grubych oczkach buraczki, dorzucam do zupy. Dodaje sok z cytryny oraz zahartowaną śmietanę ( do śmietany dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do wywaru). Na sam koniec daję posiekany pęczek koperku i doprawiam całość do smaku. gotuje jeszcze z 5 minut.
    Podaje z jajkiem na twardo.
    Ps. a ja lubię wziąć sobie jeszcze kromeczkę świeżego chlebka i tak zajadać ta zupkę ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Jajka Śmietana Botwina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować