Zupa krem z dyni

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Delikatna rozpływająca się w ustach zupa krem z nutką chili. Palce lizać. Gorąco polecam!

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • • 800 g dyni (500 g po obraniu)
    • 300 g ziemniaków
    • 1 papryka czerwona
    • 1 cm papryczki chilii
    • 3 łyżki masła
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 0,5 łyżeczki kurkumy w proszku
    • 0,5 łyżeczka świeżego startego imbiru
    • 2 kostki bulionu warzywnego np. Winiary
    • 2 łyżki śmietany kwaśnej
    • groszek ptysiowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę.
    • Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę.
    • Na maśle zeszklić pokrojone w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Dodać pokrojone
    w kostkę ziemniaki i marchewkę. Smażyć, co chwilę mieszając przez ok. 10 minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i papryczkę chilii. Smażyć jeszcze następne 10 minut. Dodać 2 kostki bulionu warzywnego Winiary, doprawić do smaku solą, wsypać kurkumę i dodać imbir.
    • Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować
    w blenderze z dodatkiem śmietany.
    • Zupę krem wylewamy na talerz lub miskę i podajemy z groszkiem ptysiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować