Placek jabłkowo - orzechowy

4.5 (184 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rozpływające się w ustach ciasto. Orzechy w połączeniu z jabłkami nadają ciastu wyjątkowy smak. Bez wątpienia każdemu przypadnie do gustu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dkg maki
    25 dkg margaryny
    4 żółtka
    3/4 szkl. cukru pudru
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany
    Masa I:
    1 i 1/2 kg jabłek
    2 galaretki
    3 łyżki cukru

    Masa II:
    15 dkg orzechów siekanych (może być więcej)
    mleko (tyle aby przykryło orzechy)
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 kostka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Placek jabłkowo - orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1. Ciasto zarobić i podzielić na 3 części i upiec 3 placki na złoty kolor.
    Masa I:
    2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Zagotować i dodać 2 łyżki cukru i 2 galaretki. Dokładnie wymieszać, lekko ostudzić i wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim.
    Masa II:
    6. Posiekane orzechy zagotować z mlekiem i cukrami. Gotować do czasu, aż mleko prawie się wygotuje.
    7. Masło utrzeć i dodać ostudzone orzechy. Można dodać jeszcze trochę cukru pudru do masła jeżeli jest za mało słodkie.
    8. Masę wyłożyć na drugi placek i przykryć trzecim.
    9. Na wierzch polać polewą. Kroić następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Karnawał Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować