Jesień zawitała do nas na dobre,a jak jesień to trzeba coś przygotować z dyni :-)Delikatna i kremowa...
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4-5 porcji
1 dynia piżmowa
3 ziemniaki
2 marchewki
1 litr bulionu ugotowanego na ćwiartce z kurczaka
1 mała cebulka + łyżka masła
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki imbiru w proszku
sól,pieprz gałka muszkatołowa do smaku
pół łyżeczki cukru
100 ml śmietanki 30 %
Dekoracja:
1 duża marchewka
100 ml wody+1 łyżeczka cukru
pestki dyni
pietruszka
3/4 łyżeczki kwaśnej śmietany
Zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię umyć,przekroić na pół i wydrążyć nasiona,następnie pokroić w grubszą kostkę razem ze skórką.
Ziemniaki i marchewkę,obrać,umyć i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę zeszklić na maśle,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,dosłownie po min.wyłączyć palnik.
A więc tak,ugotowałam bulion drobiowy na ćwiartce,do gotującego się bulionu wrzuciłam dynię,ziemniaki z marchewką,oraz cebulę z czosnkiem.
Gotować do miękkości warzyw.
Zdjąć z palnika,wlać śmietankę i zmiksować blenderem,doprawić sokiem z cytryny,solą i pieprzem,imbirem,gałką muszkatołową oraz cukrem do smaku.
Podawać z kleksem śmietany,prażonymi pestkami dyni,
2.różyczkami z marchewki.
Porady
Można użyć świeżego imbiru,tylko wtedy trzeba na wyczucie,bo jest ostrzejszy od takiego w proszku.
Komentarze