Ciasto bardzo podzielne, pięknie prezentujące się na stole. Słonecznik w karmelu w połączeniu z mlekiem skondensowanym sprawiają, że ciasto jest niezwykłe smaczne. Idealne ciasto na niedzielę.
1.1. Mleko skondensowane gotować przez 3 godziny – ostudzić.
2. Białka ubić na sztywną pianę następnie dodać cukier, dalej ubijać dodając po jednym żółtku.
Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem.
3. Upiec biszkopt przez ok. 35 min. w temp. 180 st.
4. Słonecznik uprażyć z 1/2 kostki masła, 15 dkg. cukru, 3 łyżkami mleka. Tak przygotowane nasiona słonecznika wylać na folię aluminiową i zapiec na złoty kolor. Następnie wystudzić i pokruszyć słonecznikowy placek.
5. Utrzeć kostkę masła i dodać do niego zimne mleko skondensowane oraz pokruszony słonecznik.
6. Krem wyłożyć na biszkopt. Na krem wyłożyć herbatniki namoczone w spirytusie. Całość polać polewą.
Komentarze