Słonecznik

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto bardzo podzielne, pięknie prezentujące się na stole. Słonecznik w karmelu w połączeniu z mlekiem skondensowanym sprawiają, że ciasto jest niezwykłe smaczne. Idealne ciasto na niedzielę.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 6 jajek
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
    1 1/2 kostki masła
    30 dkg. słonecznika
    15 dkg. cukru
    3 łyżki mleka
    herbatniki szkolne - 3 paczki
    1 kieliszek spirytusu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Słonecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mleko skondensowane gotować przez 3 godziny – ostudzić.
    2. Białka ubić na sztywną pianę następnie dodać cukier, dalej ubijać dodając po jednym żółtku.
    Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem.
    3. Upiec biszkopt przez ok. 35 min. w temp. 180 st.
    4. Słonecznik uprażyć z 1/2 kostki masła, 15 dkg. cukru, 3 łyżkami mleka. Tak przygotowane nasiona słonecznika wylać na folię aluminiową i zapiec na złoty kolor. Następnie wystudzić i pokruszyć słonecznikowy placek.
    5. Utrzeć kostkę masła i dodać do niego zimne mleko skondensowane oraz pokruszony słonecznik.
    6. Krem wyłożyć na biszkopt. Na krem wyłożyć herbatniki namoczone w spirytusie. Całość polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować