Zupa-krem z czerwonej papryki

5 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo prosta w przygotowaniu, aksamitna w smaku, delikatnie pikantna zupa krem.
Taką zupę podaję najczęściej z groszkiem ptysiowym lub lekkimi paluszkami Grissini. Smakuje również z grzanką z Ciabatty natartą czosnkiem i masłem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g czerwonej papryki
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 ziemniak
    1 łyżka oleju
    1 łyżka masła
    ok. 800 ml bulionu warzywnego lub wody

    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    pieprz do smaku
    szczypta cukru
    1 liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    5-6 łyżek słodkiej śmietanki 36 % plus niewielka ilość do dekoracji
    płatki chili do dekoracji
    groszek ptysiowy lub paluchy
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem

Zupa-krem z czerwonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tłuszcz roztapiamy w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy posiekaną cebulę i szklimy do momentu aż stanie się przeźroczysta. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę: czosnek i ziemniaka. Podsmażamy, często mieszając. Na końcu dodajemy pokrojone również w kostkę papryki. Mieszamy, chwilę dusimy i podlewamy bulionem lub wodą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, paprykę słodką , ostrą i sól. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
    Zupę miksujemy, a następnie przecedzamy przez sitko. Dodajemy słodką śmietankę i doprawiamy do smaku.
    Gorącą zupę serwujemy z kleksami słodkiej śmietany i groszkiem ptysiowym.

Porady

Jeśli mamy do dyspozycji spieniacz do mleka, polecam użyć go do ubicia śmietany. Delikatnie ubita śmietana dodaje lekkości zupie. Jeśli lubimy gęste zupy, polecam dodać mniej bulionu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować