Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne warzywa. Krem z cukinii i papryki jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Ma delikatną, jedwabistą konsystencję, jest pyszny i pożywny.
Składniki:
1 cukinia
1 duża czerwona papryka
2-3ząbków czosnku
1 cebula
1litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
oliwa
mielona ostra papryka, mielona słodka papryka
sól, pieprz
Zupa krem z cukinii i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć i pokroić w półplasterki. Cebule i czosnek posiekać, paprykę oczyścić z ziaren i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebule, paprykę i czosnek, i smażyć 3-4 minuty. Dodać pokrojoną cukinię, zalać rosołem i gotować 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zupę zmiksować na krem. Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz mieloną i słodką papryką.
Komentarze