Zupa krem z pasternakiem

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatna, alabastrowa zupa z warzyw korzennych, podsmażanych na delikatnym w smaku oleju i duszonych na białym winie. Smak zupy broni się sam, nie ma potrzeby doprawiać jej wyszukanymi przyprawami. Sól, pieprz biały i nic więcej nie potrzeba.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 220 g pasternaku
    110 g selera
    160 g ziemniaków
    140 g cebuli
    olej do podsmażenia cebuli

    700 ml wody
    wino białe półwytrawne ( takie, jakie sami pijemy)
    śmietana słodka 36% ( około 120 ml)
    mleko pełnotłuste

    opcjonalnie do wyboru:

    parmezan
    boczek
    fasola zielona
    ciabatta
    płatki chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem

Zupa krem z pasternakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa kroimy dowolnie, w niewielkie kawałki.
    W garnku podsmażamy posiekaną cebulę, do niej dodajemy ziemniaki, mieszamy i dalej podsmażamy, następnie dorzucamy pasternak i selera. Chwilę podsmażamy, podlewamy winem ( dobry chlust) i wodą. Płyn powinien przykryć warzywa. Zupę gotujemy do miękkości warzyw pod przykryciem. Pod koniec gotowania delikatnie doprawiamy solą i pieprzem biały.
    Zupę miksujemy, w trakcie miksowania dolewamy śmietanę i mleko. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku .

Porady

Zupę możemy podać: * z dużym kleksem śmietany * z podsmażonym boczkiem * z ugotowaną al 'dente fasolą zieloną i delikatnie oblaną masłem * z parmezanem i płatkami chili * z ciabattą lub grzankami z białego pieczywa Zupę robię bardzo często w wersji podstawowej z odrobiną parmezanu...to moja ulubiona wersja :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować