REKLAMA

Makaron z tuńczykiem i warzywami w sosie ziołowo - koperkowym

wyświetlono: 121 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Makaron w towarzystwie cukinii, oberżyny i czerwonej papryki, w śmietankowym sosie, to bardzo smaczne i aromatyczne danie last minute, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy.

opublikowany: 14.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g makaronu muszelki

    1 puszka tuńczyka w oleju
    1 bakłażan
    1 cukinia
    1 czerwona papryka szpiczasta
    1 cebula czerwona
    1-2 ząbki czosnku
    4-5 pomidorów suszonych z zalewy
    2 łyżki oleju

    sól
    pieprz zielony
    płatki chili
    tymianek
    oregano
    koperek świeży
    odrobina startej skórki z limonki dla aromatu

    250 ml śmietany słodkiej 18 lub 36%
    4 łyżki startego sera grana padano
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • Makaron z tuńczykiem i warzywami w sosie ziołowo-koperkowym 1. Warzywa myjemy, osuszamy.
    Bakłażan, aby był smaczny, należy odpowiednio przygotować. Kroimy go w cienkie plastry i nasalamy, aby puścił sok. Po około 10 minutach wycieramy plasterki do sucha ręcznikiem papierowym.
    Bakłażan jak i pozostałe warzywa kroimy w drobną kostkę.
    Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i szklimy ją. Następnie dodajemy czosnek i bakłażan, mieszamy i krótko podsmażamy. Dodajemy cukinię, ponownie mieszamy. Po chwili dodajemy paprykę, znowu mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Przykrywamy pokrywką i bez podlewania wodą, na małym ogniu podsmażamy kilka minut. Warzywa nie mogą być zbyt miękkie. Pod koniec ścieramy skórkę z umytej i wyparzonej limonki, dodajemy tuńczyka, pokrojone pomidory suszone, śmietanę, koperek i doprawiamy do smaku.

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie, wg zaleceń producenta, al dente.

    Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z sosem.
    Gotowe danie serwujemy posypane serem grana padano, płatkami chili i koperkiem.
    Smacznego :)

Porady

* W tym daniu możemy użyć dowolny rodzaj makaronu. * Tuńczyka w oleju możemy zastàpić tuńczykiem w sosie własnym. * Zioła wybrane przeze mnie możemy zastąpić innymi, które preferujemy.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: czarrna DSC_1590

Makaron z warzywami i tuńczykiem

Lekka i zdrowa propozycja obiadowa :)

kategoria: dania z makaronem Szynki opublikowany: 03.11.2015 | wyświetlono: 2166 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: natalia2004 natalia2004

makaron z tuńczykiem i warzywami

Pyszna propozycja na szybki obiad

kategoria: ryba sos pomidorowy dania z makaronem opublikowany: 31.01.2015 | wyświetlono: 2516 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Beatka659 Beatka659

Ryba zapiekana z warzywami w sosie śmietanowo-koperkowym

Zdrowy obiad nie tylko na piątek.

kategoria: Dania główne ryba Zapiekanki Sosy sos śmietanowy opublikowany: 12.03.2014 | wyświetlono: 44177 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: agarybak76 IMG_1607 — kopia

Pulpety w sosie koperkowym

Ulubione pulpeciki mojej rodziny. Do tego ziemniaki, surówka i pyszny obiad gotowy;)

kategoria: Dania główne opublikowany: 18.06.2014 | wyświetlono: 38130 Książki kucharskie: 24 | Polecenia: 4

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE