Zupa krem z pasternaku i czerwonej soczewicy, zakrapiana sokiem z pomarańczy

4.8 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Pożywna, kremowa zupa na bazie lekko pikantnej czerwonej soczewicy, w połączeniu z orzechowym, lekko słodkawym w smaku korzeniem pasternaku.

Krem podany z chrupiącymi chipsami z sera grana padano i kleksem ze słodkiej śmietanki smakuje o każdej porze roku.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 3 korzenie pasternaku - ok. 500 g
    1 łyżka masła
    1 duża cebula - ok. 120 g
    2 ząbki czosnku
    3/4 szklanki soczewicy czerwonej - ok. 200 g
    1 łyżka pasty Tahini
    1 łyżka mleka kokosowego
    1/2 szklanki słodkiej śmietany
    sok z 1/2 pomarańczy

    sól
    pieprz
    kminek mielony
    kolendra mielona
    gałka muszkatołowa
    płatki chili

    natka pietruszki lub świeży tymianek
    ser grana padano
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z pasternaku i czerwonej soczewicy, zakrapiana sokiem z pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drobno posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy rozdrobniony czosnek i pokrojony w kostkę pasternak. Całość zalewamy wodą lub bulionem warzywnym - ok. 1100 ml i gotujemy ok. 5 minut. Do warzyw dodajemy przepłukaną pod bieżącą wodą soczewicę i gotujemy ok. 13 minut, aż składniki zupy będą miękkie. W trakcie gotowania przyprawiamy zupę kminkiem, kolendrą, pieprzem i solą. W razie konieczności podlewamy wodą. Całość blendujemy, dolewając słodką śmietankę, mleko kokosowe i sok z pomarańczy. Konsystencję zupy regulujemy dodatkiem wody lub śmietanki.
    Zupę ostatecznie doprawiamy do smaku, dodajemy pastę Tahini i gorącą serwujemy. Najlepiej smakuje z chipsami serowymi i kleksem ze słodkiej śmietanki. Krem przed podaniem dekorujemy zieleniną i płatkami chili.

    Chipsy z sera grana padano

    Niewielki kawałek sera ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i na niej formujemy niewielkie krążki; 1 łyżeczka sera na jeden krążek.
    Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 5 minut, studzimy i ściągamy z blaszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować