Domowy ketchup z czerwonej papryki

4.45 (180 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dojrzewająca w słońcu czerwona papryka połączona z wyrazistą, ostrą papryczką chilli, czosnkiem i aromatyczną bazylią tworzy idealny dodatek do każdego dania mięsnego, kanapek oraz świetną bazę do potraw z makaronem.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3kg czerwonej papryki
    4 ostre papryczki chilli
    4 główki czosnku
    300g cukru
    250ml octu
    250ml oleju
    800g koncentratu pomidorowego
    15g suszonej bazylii
    1 łyżeczka kolendry w nasionach
    3 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.45 (180 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy Sosy Dodatki

Domowy ketchup z czerwonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki umyć, pokroić w grubszą kostkę, a czosnek dokładnie obrać. Pokrojone papryki, papryczki chilli i czosnek zmielić maszynką do mielenia.
  • 2. Następnie przełożyć do dużego garnka, wlać ocet, olej, dodać cukier, koncentrat pomidorowy, suszoną bazylię, nasiona kolendry, sól i całość doprowadzić do wrzenia. Gotować około 20-25 minut cały czas mieszając aby się nie przypaliło.
  • 3. Po tym czasie przełożyć do umytych słoików, zakręcić i pasteryzować około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (177 ocen)

Domowy ketchup

To może cię zainteresować