Zupa krem z czarnej soczewicy

4.47 (189 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo zachęcam do jedzenia soczewicy! Jest zdrowa, sycąca i nadaje się jako wspaniałe urozmaicenie diety.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g czarnej soczewicy
    1 papryka
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    2 pomidory
    6 pieczarek
    2 marchewki
    Olej kokosowy
    Sól, pieprz
    Ulubione przyprawy
Wystaw ocenę:

4.47 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z czarnej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opłukać czarną soczewicę i zostawić na sitku.
  • 2. W garnku, w którym chcemy gotować zupę podsmażyć na oleju komosowym czosnek i cebulę.
  • 3. Dodać pokrojone warzywa i dusić pod przykryciem kilka minut.

    Warzywa nie muszą być pokrojone starannie, ponieważ i tak będą zblendowane.
  • 4. Zalać warzywa wodą i zagotować.
    Wody powinno być co najmniej 2 razy tyle co warzyw.
  • 5. Wrzucić czarną soczewicę i gotować około 30 minut, do momentu gdy soczewica będzie miękka.
  • 6. Całość przyprawić i zblendować.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować