Zupa z soczewicy z papryką

4.48 (162 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

To pikantna, rozgrzewająca zupa. Jest idealna kiedy na dworze robi się chłodno, bo wtedy warto pomyśleć o przygotowaniu rozgrzewającej zupy. Poza tym zupa zawiera soczewicę, którą warto włączyć do swojej diety.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1-2 litry wody
    1 szklanka soczewicy
    2-3 cebule
    1-2 ząbki czosnku
    1 czerwona papryka
    1 puszka krojonych pomidorów
    2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
    Sól, pieprz
    Pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    1 łyżeczka Curry
    Oliwa
    Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.48 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry

Zupa z soczewicy z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość przełożyć do garnka i zalać wodą (początkowo jednym litrem, jeśli zupa wyjdzie za gęsta dolać więcej wody), dodać przyprawy i soczewicę. Zagotować, następnie dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Zupę gotować, na małym ogniu, do miękkości soczewicy – uważając, by jej nie rozgotować, ponieważ łuskana czerwona soczewica łatwo się rozpada. Na koniec, w razie potrzeby doprawić. Zupę podać posypaną posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pomidory w puszce Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować