Zupa chrzanowa z jajkiem

4.94 (207 ocen)

Ja robię ją kilka razy w roku, szczególnie w okresie jesienno zimowym. Zupa rozgrzewa ale też i syci. Jeśli lubicie chrzan to polecam Wam ją zrobić.

Składniki:


  • 1 litr bulionu
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka masła klarowanego
    50 g szynki schwarzwaldzkiej
    3-4 łyżki chrzanu tartego (u mnie ze słoika)
    4 ziemniaki
    1 mała marchewka
    4-5 łyżek kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka majeranek
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.94 (207 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa chrzanowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na maśle. Szynkę pokroić w cieniutkie paseczki, czosnek w plasterki dodać do cebuli i również podsmażyć. Marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę dodać do cebulki i całość chwilkę podsmażyć. Zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw, dodać chrzan zagotować i zdjąć z ognia. Do śmietany dodać 2-3 łyżki gorącej zupy(by zahartować śmietanę), wymieszać i wlać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wsypać roztarty w dłoniach majeranek. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować