Zupa chrzanowa z jajkiem i kiełbasą

0 (0 ocen)

Bardzo lubię żurek i smak chrzanu. Ta zupa jest do niego bardzo podobna. Bardzo aromatyczna i bardzo syta.

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa np. skrzydełka drobiowe
    2,5 litra wody
    Kilka ziaren ziela angielskiego
    1 kostka rosołowa
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej do zup
    2 marchewki
    200 g wędzonego boczku
    3 cebule
    300 g kiełbaski wędzonej
    2 łyżki śmietany 18%
    2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
    5 jajek
    Sól, Pieprz
    Natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Zupa chrzanowa z jajkiem i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę i wkładamy porcję rosołową, kostkę rosołową i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Dokładamy do garnka. Cebulę kroimy w kosteczkę, kiełbaskę w pół plasterki, boczek w paseczki. Wszystko podsmażamy na patelni, przekładamy do zupy. Śmietanę mieszamy z chrzanem, dokładamy do garnka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Porcje rosołowe możemy obrać z mięsa i dołożyć do zupy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na ćwiartki. Podajemy z zupą. Dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować