Zupa chrzanowa z boczkiem i jajkiem

4.5 (197 ocen)

  • 30 min

Pierwszy raz miałam okazję robić i jeść zupę chrzanową. Bardzo mile zaskoczył mnie jej smak - jest delikatna i kremowa, a podsmażony boczek nadaje jej niezwykłego aromatu. Zupa chrzanowa to świetnie danie wpisujące się w świąteczne menu, chociaż u mnie pierwszy raz zagościła wczoraj.

  • 30 min

Składniki:

  • jasna część z 1 pora
    1 mały seler
    2 ząbki czosnku
    2 cebule
    4 ziemniaki
    3/4 słoiczka chrzanu (można dać mniej lub więcej)
    200 ml śmietanki 30%
    1 łyżka masła
    majeranek, sól, pieprz

    2,5 - 3l wywaru drobiowego
    4 jajka ugotowane na twardo
    ok 10cm kawałek wędzonego boczku
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa chrzanowa z boczkiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wywar drobiowy zagotowujemy. Pora dokładnie myjemy i kroimy w półksiężyce, a cebulę w kostkę. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy pokrojone warzywa, a następnie podsmażamy ok 5 minut. Gdy się zeszklą, razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę selerem oraz ziemniakami wrzucamy do gotującego się wywaru.

    2. Po upływie ok 10 minut dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę przelewamy do kielicha blendera lub odpowiednią końcówką miksujemy na krem (trwa to ok 3 - 4 minut).

    3. Śmietankę mieszamy z chrzanem i jedną chochlą zupy (zapobiegnie to zważeniu śmietanki) i dolewamy do reszty zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

    4. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni do momentu, aż się dokładnie wytopi.

    5. Zupę podajemy z jajkiem na twardo i podsmażonym boczkiem.


    SMACZNEGO :-)

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/04/zupa-chrzanowa-z-boczkiem-i-jajkiem.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować