Zupa chrzanowa

5 (150 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jedna z lepszych zup jakie stają na moim stole, często jest to danie obiadowe w zwykły dzień nie tylko od święta.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zupa chrzanowa
    1 łyżka masła
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 liść laurowy
    3-4 ziarna ziela angielskiego
    5-6 ziemniaków
    100 ml kwaśnej śmietany
    przyprawy
    3 białe kiełbasy
    5 jajek
    3 łyżeczki chrzanu
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy Jajko

Zupa chrzanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, masło stopić w garnku w którym będziemy gotować zupę i podsmażyć na nim cebulę, następnie zalać 1,5 litra wody, dodać liść, ziele angielskie, drobno posiekany czosnek oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, przykryć i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w grube plastry, następnie dorzucić do garnka w trakcie gotowania ziemniaków. Kiedy ziemniaki są miękkie dodajemy chrzan i zabielamy zupę śmietaną wcześniej zahartowaną kilkoma łyżkami gorącego wywaru na koniec doprawiamy solą, pieprzem i suszonym majerankiem po dodaniu przypraw zupę gotujemy jeszcze kilka minut.
    Jajka gotujemy osobno na twardo i po obraniu kroimy na talerzu, zalewamy gorącą zupą i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Chrzan Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Wielkanocna zupa chrzanowa

To może cię zainteresować