Zupa chrzanowa z grzybami leśnymi " Opieńki "

4 (2 ocen)

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Mam dziś dla was mój wymyślony przepis na zupę chrzanową z grzybami leśnymi myślę że fajnie sprawdzi się również na święta ale to już sami musicie zdecydować

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 porcje rosołowe drobiowe,
    2 łyżki suszonej włoszczyzny,
    1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
    0,5 słoiczka 160 g chrzan tarty,
    5 łyżek śmietany 18 %,
    6 -8 średniej wielkości ziemniaków,
    1 półlitrowy słoik grzybów leśnych solonych,
    5 ziarenek ziela angielskiego,
    1 liść laurowy,
    3 plastry korzenia selera,
    5 malutkich korzeni pietruszki,
    1 łyżka liści selera,
    1,5 łyżki liści natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa chrzanowa z grzybami leśnymi " opieńki " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa litry wody, dodać porcje, suszoną włoszczyznę oraz wsypać przyprawę uniwersalną gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa, w trakcie dodać korzenie selera oraz pietruszki a także liście selera
  • zupa 2. Gdy mięso na porcjach jest już miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na wolnym ogniu do ich miękkości. W trakcie gotowania się wywaru przygotować chrzan ze śmietaną a także grzyby opłukać w kilku ciepłych wodach aby pozbyć się soli i pokroić je w drobna kostkę
  • zupa 3. Jak ziemniaki są już miękkie dodać przygotowane grzyby i pogotować 10 - 15 minut po wyznaczonym czasie wlać przygotowany chrzan ze śmietaną i pogotować na wolnym ogniu przez 2 minuty
  • zupa 4. Na koniec gotowania zdjąć z ognia i dodać natkę pietruszki i zamieszać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tarty chrzan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować