Ziemniaki z bobem zapiekane

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny obiad do przygotowania w kilka chwil młode ziemniaczki świetnie komponują się z bobem, koperkiem lub natką pietruszki oraz masłem. Do tego szklanka kefiru i mamy szybki bezmięsny obiad z łatwo dostępnych składników, zamiast bobu świeżego możemy użyć mrożonego.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g mrożonego bobu
    6 większych ziemniaków młodych
    3 łyżki masła prawdziwego
    sól himalajska
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    natka pietruszki/ koperek świeży
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki z bobem zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bób 1. Do garnka wlać ok 2 litry wody i zagotować, osolić. Do gotującej wody wsypać bób i gotować 15 minut do miękkości. Ugotowany bób przelać zimną wodą i obrać ze skórek.
  • ziemniaki 2. Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę, przełożyć do garnka zalać wodą i osolić. Gotować do miękkości ok 20 minut.
  • 3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć ugotowane odcedzone ziemniaki, posypać solą himalajską oraz czosnkiem granulowanym. Posypać zielonym bobem. Danie wstawić do piekarnika i zapiec ok 15 minut w 200 stopniach.
  • 4. Zapiekane ziemniaki wyciągnąć z piekarnika i posypać natką pietruszki, jeszcze gorące podawać z zimnym kefirem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Młode ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować